Uitslagen Turnen 1e en 2e plaatsingswedstrijden

Eerste plaatsingswedstrijden Turnen

Alle turnsters van de selectie groepen hebben hun eerste plaatsingswedstrijden gehad. Er zijn mooie resultaten geboekt maar ook zijn ze de strenge jury tegen gekomen. Vergeet je iets? gelijk 2 punten aftrek en dat is heel zuur. Zo hard getraind en met de spanning van zo`n wedstrijd dan wil je wel eens iets vergeten

De turnsters in de niveau`s F, G en H beten het spits af. In Ureterp mochten zij voor het eerst hun oefeningen aan de jury tonen. Hier werd goed gepresteerd. Goud was er voor Berber Akker (jeugd G) en Rixt Postma (jeugd H), Nynke Boonstra kreeg het zilver omgehangen (junior G) en brons was er voor Felicia Spitthof (junior F). Kinie Veenstra (junior G) haalde het podium net niet, maar werd wel knap 4e op de balk. Yfke Folkersma ook junior G had pech bij de balk maar werd keurig 3e op brug. Daniëlle Stoker (senior G) turnde netjes met een knappe 2e plaats op vloer, maar liet op brug wat puntjes liggen waardoor het podium buiten bereik was. Islande vd Molen had haar dag niet en verloor punten bij brug en sprong, desondanks liet ze wel zien dat goed kan meekomen door op balk en vloer in de top 5 te eindigen.

Van niveau FGH gaan we naar niveau D. Femke Russchen maakte zich klaar voor het district. Dit jaar stroomden er nog minder turnsters door naar de landelijke finales waardoor het lastig werd, maar niet onbereikbaar. Helaas ging het op het eerste onderdeel al niet helemaal vlekkeloos en dan zit je niet fijn de wedstrijd. Op vloer knalde ze met een hoge moeilijkheidswaarde toch de top 10 in, maar bij sprong kon ze haar aanloop niet vinden. Ze eindigde ondanks alle tegenslagen nog knap in de middenmoot.

Van Uithuizen weer terug naar Friesland voor onze jongste selectieleden. Helene Oosterhof en Jenneke Post gingen gezellig samen naar Beetsterzwaag. Beide turnsters waren erg zenuwachtig en maakten hele foutjes of bewegingen die voor juf Lara nieuw waren. Daarnaast lag het niveau erg hoog en missen beide dametjes nog een paar “plus”elementjes. Toch sprong Jenneke zich in de top 10 en Helene kreeg voor haar nette balk oefening een mooie score binnen deze top 10. Dat ze aan elkaar gewaagd zijn kwam later uit de bus omdat ze beide met 50,667 punten knap op de 12e plaats zijn geeindigd.

In het Valentijnsweekend kwamen de turnsters met het hoogste niveau binnen de club in actie. Helaas kon Chantal Spoelstra niet meedoen vanwege de nare griep. Leeftijdsgenootje Marrit Post (pupil 2 D1)vond dit heel jammer, want nu zat ze alleen, maar deed haar uiterste best. Op balk werden puntjes verloren maar dit maakte ze op alle andere onderdelen weer goed en mocht de bronzen medaille in ontvangst nemen.

Hieke Zandstra (pupil 1 D1) vond wedstrijden vorig jaar onwijs leuk en was nooit zenuwachtig. Dit jaar kwamen toch de spanningen om de hoek kijken waardoor ze op vloer wat dingetjes vergat en dat zijn dure puntjes. Maar zo`n grote vloer is ook wel heel verwarrend natuurlijk. Op balk en sprong liet ze zien dat ze bij de besten hoort en op brug nog even hard oefenen op het ophurken, dan scoort ze de 2e wedstrijd vast hoger.

Celina Steunebrink en Tineke Kamminga (jeugd 1 D1) gingen gezellig samen, Celina maakte dit jaar een grote sprong en vond deze wedstrijd toch wel heel erg spannend, op vloer werd een serie dubbel gemaakt helaas. Op balk turnde ze dapper haar oefening terwijl ze met inturnen hard gevallen was. Een bikkel eerste klas met een mooie ervaring rijker. Tineke liet hier en daar wat netheid liggen, waardoor het podium buiten bereik bleef, maar liet zeker zien dat als ze alles strak uitvoert ze hoog kan scoren.

Femke Russchen (junior) en Anke vd Molen (senior) beide uitkomend in supplement D turnden beide een wisselvallige wedstrijd. Niet alle toestellen liepen zoals gehoopt, waardoor toch enigzins teleurgesteld de wedstrijdvloer werd verlaten. Gelukkig krijgen ze nog een herkansing, dus nog even hard trainen aan de moeilijkheidswaarde.

Als laatste mochten nog een viertal jeugdselectie turnsters aantreden. In Nieuwehorne streden Annie Tjoelker (jeugd 1 D3) en Sophie Paulusma, Anna Wende Schrage en Fleur van Weert (allen pupil 1 D2) mee voor een podiumplaats.
Annie was goed voorbereid en klaar om te knallen. Na 3 toestellen ging ze aan de leiding met zelfs een 1e plaats op sprong terwijl ze dat niet het zo leuk vind. Helaas vergat ze op balk de koprol waardoor ze naar de 7e plaats zakte. Op 9 april gaat ze dit zeker goed maken.
`S middags mochten de andere 3 dames hun oefeningen laten zien. Voor Sophie en Fleur was dit hun aller eerste wedstrijd en dat is toch spannend. Beide gingen ze de verkeerde kant op balk wat hun veel punten heeft gekost. Op de overige toestellen werkte vooral Fleur heel strak & netjes waardoor ze in het grote deelnemersveld knap 9e werd. Sophie kon haar zenuwen niet helemaal de baas worden waardoor niet alles ging zoals gehoopt, wel werd ze knap 15e. Ook Anna Wende deed mee, vanwege een blessure kan zij niet voluit turnen en turnt ze aangepaste oefeningen, waardoor ze bij voorbaat al 5 punten achterloopt op de rest. Balk kan ze wel helemaal meedoen en ze liet dan ook zien dat ze dit onderdeel goed beheerst, met een knappe 3e plaats op dit onderdeel kan ze trots terug kijken. Echter wat we voorspeld hadden kwam niet uit. Doordat ze wat ze kon doen heel strak en netjes deed is ze heel knap 20e geworden en dat was niet de laatste plaats.

 

Tweede plaatingswedstrijden turnen

Alle selectie turnsters hebben hun 2e plaatingswedstrijd gehad.

We startten in Nieuwehorne met de turnsters in de supplementen F, G en H. Nynke wist bij junioren G een bronzen medaille in de wacht te slepen, kinie werd knap 10e en yfke 12e in dezelfde categorie. Danielle turnde zich prima omhoog in het klassement bij de senioren G naar een 5e plaats. Felicia had haar dag niet en eindigde als 7e bij de junioren F. Jeugd H turnster Rixt had ook niet helemaal haar dag en werd uiteindelijk 6e terwijl Islande in deze categorie het goud veroverde. Ook jeugd maar dan niveau G turnde berber een onstabiele wedstrijd maar stabiel genoeg voor de bronzen plak. Na 2 wedstrijden kon de balans opgemaakt worden, helaas wist Yfke niet genoeg punten bij elkaar te scoren voor een doorstroming naar het FK. Alle andere turnsters mogen wel de reis naar Makkum maken om daar te strijden om de Friese titel in hun categorie.

Een week later was Helene aan de beurt, helaas was Jenneke ziek dus ging ze alleen met juf Lara op pad. Dit vond Helene extra spannend. Toch turnde ze een hele goeie wedstrijd met helaas 1 misser op brug. In erg groot deelnemersveld werd ze knap 11e. Op dit moment staat door haar mooie scores 1e reserve, extra spannend want dan moet je heel lang afwachten of je mee mag doen.

9 april mochten de D3 en D2 turnsters uit de jeugdselectie weer in actie komen. Helaas moest sophie deze wedstrijd aan haar voorbij laten gaan vanwege een blessure. Annie zat wederom in de race voor de medailles, maar moest de balk helaas 3x verlaten waardoor ze toch nog knap 9e werd. Fleur turnde dit keer knap als bonus de loopoverslag op vloer, maar op dit zelfde onderdeel mislukte de handstanddoorrol en dat zijn dure puntjes. Gelukkig bleef zij stabiel en turnde zo goed als foutloos de rest van de toestellen. Dit leverde haar een nette 10e plaats op. Anna wende kampt nog steeds met een botkneuzing en turnt nog altijd aangepast. Vanwege de pijn heeft ze geen brug geturnd waardoor ze kon schitteren op haar beste onderdeel de balk. Annie en Fleur hebben beide genoeg punten gescoord om in Buitenpost mee te mogen doen aan het FK.

Van Wolvega gaan we naar Surhuisterveen, hier kwamen de turnsters op het hoogste niveau in actie.
In Surhuisterveen stond Hieke stijf van de zenuwen, ook was ze een beetje ziekjes dus het zat allemaal niet mee. Toen ze die o zo grote vloer zag, zag ze het niet meer zitten, maar na een pep talk van juf Lara vanuit Harkema heeft ze het toch maar mooi gedaan en een lolly verdiend. Ze kan trots op zich zelf zijn.

Marrit turnde zichzelf naar een knappe 4e plaats waarvoor ze een bronzen medaille omgehangen kreeg, op balk waren er even zenuwen maar gelukkig had ze de rust snel te pakken. Anke turnde 10x beter dan de eerste wedstrijd. Helaas kon je wel merken dat we even geen brug hebben kunnen turnen, maar dit maakte ze op de andere toestellen meer dan goed.  Vooral op balk was ze heel stabiel en strak terwijl juist dat onderdeel in de training niet zo soepel ging.

Celina had erg last van zenuwen, ze wou het vandaag zo graag goed doen, omdat het de eerste wedstrijd niet helemaal top ging. Op vloer ging de flik-flak met inturnen niet zoals ze m kan, even zonk de moed in haar schoenen maar ze zette door flik- flak eruit ander element erin en stralen. Na de vloer oefening waren de zenuwen weg en kon ze genieten, ze turnde op de andere toestellen prachtig en kan tevreden terug kijken.

Tineke had er zin in en had ook haar dag vandaag, ze straalde op vloer sprong een mooie half in half uit over de pegasus, draaide een vlotte en soepele brug oefening en turnde rustig en beheerst op de balk zonder grote fouten of wiebels. Hierdoor werd ze knap 9e in een sterkt deelnemersveld. Marrit mag zich gaan klaarmaken om in de nieuwe turnhal van Joure haar FK te turnen.